Klasa w zawodzie technik kelner i technik żywienia i usług gastronomicznych objęta patronatem Qubus Hotel.

Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (menadżer gastronomii) 

  • podbudowa: gimnazjum/szkoła podstawowa
  • czas trwania nauki: 5 lata
  • Klasa w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych objęta patronatem Qubus Hotel.

W trakcie nauki zdobędziesz kwalifikacje:

 HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie przygotowania do zdobycia kwalifikacji HGT.02. nauczysz się między innymi:

  • sporządzać potrawy i napoje
  • profesjonalnie dekorować potrawy
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
  • planować zakupy
  • planować i sporządzać karty menu
  • prowadzić działalność gastronomiczną
  • posługiwać się językami obcymi
  • współpracować w zespole
  • współpracy w zespole.
  • prawidłowo obsługiwać konsumenta

 

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

W trakcie przygotowania do zdobycia kwalifikacji HGT.12. nauczysz się między innymi:

  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
  • projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych
  • prawidłowo obsługiwać konsumenta
  • stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu
  • biegle posługiwać się językami obcymi (angielskim, niemieckim/ francuskim /włoskim - NOWOŚĆ!)
  • współpracować w zespole po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów lub wybrać studia ściśle związane z profilem nauczania w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie
  • organizować produkcję gastronomiczną,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą
  • organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. "outsaid catering" (imprezy wyjazdowe)
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe

 Ponadto:

  • kandydaci powinni odznaczać się dobrym stanem zdrowia oraz posiadać umiejętność nawiązywania kontaktów z ludźmi,
  • szkolenie zawodowe: na zajęcia praktyczne kieruje szkoła,
  • możliwość odbycia praktyk zagranicznych,
  • 4 pracownie gastronomiczne,
  • wymagane zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w określonym zawodzie, w przypadku ubiegania się o przyjęcie do szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe,
  • różnorodne koła zainteresowań,