W poniedziałek 14 października 2019 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim odbyło się szkolenie mające na celu przygotowanie laureatów szkolnych eliminacji Konkursu Les Chefs en Or 2020 do finału konkursu, który odbędzie się 20 listopada 2019 roku. Uczniowie zawalczą o udział w Les Chef en Or we Francji. Na zwycięzcę, oprócz możliwości reprezentacji kraju na międzynarodowej arenie, czeka staż pod okiem utytułowanego szefa kuchni Andrea Camastry, w restauracji Senses wyróżnionej gwiazdką Michelin, stypendium z przeznaczeniem na rozwój oraz cykl szkoleń z ekspertami w w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

W treningu uczestniczyli Kinga Piotrowska, Bartek Krajewski, Ola Hallmann oraz Amelia Wydrzyńska, reprezentanci Gdańska na finał polskich eliminacji Les Chefs en Or. Więcej: http://www.selgros.pl/fina%C5%82-eliminacji-Les-Chefs-en-Or-Gdansk

Warsztaty poprowadził Ekspert Kulinarny Transgourmet Bartosz Peter, który przeprowadził specjalne szkolenie dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. Uczniowie, obserwowali przygotowanie kilku dań, w których pan Bartosz Peter użył składników obowiązkowych na konkursie, słuchali cennych podpowiedzi Eksperta. Na talerzach znalazły się kaczki podane na trzy sposoby: soute, sous vide, pieczone, gołąbki, gulasz, kiełbasa z kaczki, puree z dyni, pana cotta oraz chutney ze śliwki. Potem każdy z zespołów miał za zadanie przygotowanie swojego dania. Na talerzu znalazło się wiele tekstur, mimo że potrawa składała się tylko z trzech składników.

Liczymy, że czas spędzony na szkoleniu zaowocuje sukcesem naszej drużyny.