W niedzielę 17.03.2019 silna ekipa w składzie: Monika Lewkowicz z klasy 4 m, Łucja Gawlińska z 2 n, Bartosz Krajewski z 3 n oraz Kamil Kordalski z 4 cpod opieką kierownika praktyk pani Elżbiety Kaczmarskiej i nauczycielki j. angielskiego i włoskiego pani Małgorzaty Maleszewskiej wyruszyli do Bergamo, aby wziąć udział w konkursie „Wellness and Zero Waste” organizowanym przez CFPA Casargo (Centrum Kształcenia Pracowników Gastronomii i Hotelarstwa).

Konkurencja była bardzo silna – do konkursu zgłosiły udział 27 szkół z 17 krajów, m.in. Włoch, Rosji, Francji, Słowacji, Rumunii. Polskę reprezentowały dwie szkoły: oprócz ZSGH, także ZSHG z Gdyni. Po przyjeździe odbyło się spotkanie organizacyjne w siedzibie CFPA, któremu przewodniczył Luigi Gandola, znany restaurator włoski, właściciel restauracji Salice Blu w Bellagio. Przedstawił  program konkursu oraz zasady oceniania. Każdy zespół był podzielony na 2 grupy: 2 kucharzy przygotowujących przystawkę, główne danie oraz deser, a także obsługę sali przygotowującą stół oraz aperitif i obsługę gości. Występ naszej grupy przypadł na 20 marca na godz. 9.30. Czas przeznaczony na całość konkursu wyniósł 5,5 godz.

W oczekiwaniu na konkurs staraliśmy się wyciągnąć maksimum korzyści z pobytu w tym pięknym miejscu. Zapoznaliśmy się z centrum, miasteczkiem i barem serwującym lokalne przysmaki, np. piadine lub pizzoccheri. Następnie przejechaliśmy do Sondalo, w którym byliśmy zakwaterowani w hotelu prowadzonym przez centrum kształcenia zawodowego CFP Vallesana. Kolejnego dnia nawiązywaliśmy kontakty na przyszłość oraz zwiedzaliśmy Sondalo we własnym zakresie – wraz z ekipą z Gdyni, z którą od początku bardzo się zżyliśmy. Sondalo jest małym, przepięknie położonym miasteczkiem w Alpach. Zażywaliśmy świeżego górskiego powietrza i nabieraliśmy formy na krętych drogach o dużym nachyleniu, podziwiając wspaniałe widoki.

Następnego dnia pojechaliśmy na wycieczkę do Livigno, kurortu narciarskiego, w towarzystwie przedstawicieli organizacji Europa 3000 – pani Ewy Boselli i pana Ivara Foglieni. Razem wjechaliśmy kolejką górską na poziom 2360 mnpm, gdzie zostaliśmy podjęci lunchem przez znaną restaurację Costaccio, kosztowaliśmy m.in. sery, wędliny oraz ciasta włoskie, podziwiając przepiękne alpejskie krajobrazy. Następnie, przejechaliśmy do Latteria di Livigno (wytwórnia produktów mleczarskich), gdzie nastąpiła prezentacja linii produkcyjnej oraz degustacja produktów – serów o różnym stopniu dojrzałości, mleka, jogurtu, a także lodów rzemieślniczych.

 W środę o 9.00 rozpoczęły się zmagania konkursowe. W trakcie całego występu, można było podglądać wysiłki drużyny na live streaming, udostępnionym w Internecie. Prezentacja wyczerpała naszą obsługę Sali – Łucję i Kamila, którzy nie dość, że musieli przygotować stół, aperitif na bazie ginu, aperolu i rozmarynu oraz zaserwować dania przygotowane w kuchni przez Bartka i Monikę, ponadto robili to po angielsku, trzymając się ściśle wyznaczonych przedziałów czasowych. Niemniej zmęczeni zakończyli swoje zmagania Monika i Bartek, którzy w pocie czoła dokonywali cudów w kuchni (co zostało docenione ustnie przez Luigi Gandola oraz Franco Cosola, someliera w Grand Hotel Villa Serbeloni w Bellagio). Podano jajko sous vide, filet z labraksa na risotto oraz Summer memories – galaretkę na bazie syropu z czarnego bzu. Na koniec prezentacji każdy z nich przedstawił wady i zalety występu naszych uczestników. Potem już tylko relaks i przyglądanie się zmaganiom konkurencji, m.in. zaprzyjaźnionej drużyny z Gdyni.

Czwartek był dniem odpoczynku – zwiedzaliśmy z przewodnikiem dwa pobliskie miasteczka Borgio i Tirano.

W piątek nastąpił wielki dzień – Wielka Gala podsumowująca zmagania uczniów. W powietrzu od rana czuć było lekkie napięcie, podnoszone sukcesywnie przez szefów kuchni: Andrea Arienti (sous chef w Grand Hotel Villa Serbeloni, Ciro Vitiello (CFPA Casargo) i Marco Gennuso (producent lodów rzemieślniczych i czekolady w Lecco), którzy poprowadzili dla uczestników pokazy kuchni molekularnej oraz produkcji czekoladek.

 Uroczysta Gala przy obecności wielu ważnych osobistości związanych z regionem oraz mediami rozpoczęła się o 19.30, a wręczenie nagród zostało połączone z wykwintna kolacją, przygotowaną przez uczniów CFPA Casargo pod czujnym okiem Ciro Vitiello. Nasi uczestniczy otrzymali pamiątkę za uczestnictwo w konkursie, niestety wyjechaliśmy bez nagrody, ale za to z mocnym postanowieniem podszlifowania umiejętności i zastosowaniem się do wskazówek z tegorocznej edycji konkursu.

 Uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że konkurencja była bardzo silna, a my braliśmy udział w tym wydarzeniu po raz pierwszy, ale na pewno byliśmy mocnym ogniwem.

 Sporządziła: Małgorzata Maleszewska

 

Nagrody główne:

BEST KITCHEN TEAM CUP
1st – Gold: Sillamae, Estonia 
2nd – Silver: Casargo, Italia 
3rd – Bronze: Bled, Slovenia

BEST BAR RESTAURANT TEAM CUP
1st – Gold Sillamae, Estonia 
2nd – Silver Lamego, Portogallo 
3rd – Bronze Bled, Slovenia

Link do filmu:

https://www.facebook.com/CFPACasargo/videos/2229438543977012/